Press

HÄR KAN NI LÄSA VAD TIDNINGARNA SKRIVIT
OM WALLMOKRANS:

Folkbladet 7 sept 2011. Text Pernilla Andersson

TYGER, TASSALVA OCH LANTBRÖD
Det var mycket aktiviteter under helgen som var. Ladugårdsbutiken Wallmokrans i Ljusfallshammar, hade marknad under lördagen.

-Det har varit mycket folk och jätteroligt, säger systrarna Sandra och Angelica Pettersson, från Skärblacka. De var där och sålde sina egna produkter från Lintott Design. Sandra berättar: -Jag startade för ett år sedan ungefär. Tanken var att sy klänningar av återvunna tyger.

Sällskapsdam
Det är hon som syr, och Angelica är med som sällskapsdam för dagen. Förkläden för både barn och vuxna, sydda av tyg från gardiner och dukar finns i deras marknadsstånd.  -Mormor har stickat dammsugare som vi har med oss. Hon är nog den största supportern vi har. Mycket av de gamla fina tygerna kommer från henne och hennes väninnor, säger Sandra och ler.

Tassvård och te
Anna Leijon och Pernilla Andersson säljer naturlig hudvård i ståndet brevid. -Det är hemkokt hudvård med snälla ingridienser. Vi jobbar som hudvårdsterapeuter båda två, och vet hur viktigt det är vad man smörjer på sig. Huden är vårt största organ och allt man smörjer på sig, går in i kroppen, berättar Anna Leijon.

Giftfritt
Utrensningskurer, teer och olika krämer, fria från gifter, finns. Även till hunden i form av tassalva. -Det är bra vid perioden med salt på vägarna. Brukar bli ett elände för små hundtassar, säger Pernilla Andersson. Haga Hembageri har nästan tomt på sitt bord, brödet har gått åt. -Jag hade med mig grekiskt lantbröd och limpor. Det försvann snabbt, äppelkakan med. Det har varit mycket folk, jag tror de åker förbi här på väg till mopperallyt i Grytgöl, säger Sofia Abrahamson.

Sandra Wallmokrans som driver ladugårdsbutiken, är nöjd med dagen. -Jag var lite orolig först, då jag  gjort mycket blomsterarrangemang tills idag. Men sedan började folket droppa in, säger hon. Sandras mamma Britt Alvarsson står och bjuder på kaffe och kaka till alla gäster. -Det är extra trevligt för mig att vara här. Det är min föräldragård det här, berättar hon.

 

Allt i hemmet 7 jun 2011

VINNARE I GÅRDSBUTIK-TÄVLINGEN!

TÄVLA. Vi fick in många fina förslag och det har varit svårt att välja ut vinnarna, men här är de!

Helena Andersson, Ystad för tipset www.amouseinahouse.se

Lena Johansen, Mora: vitadrommarochoklad.blogspot.com

Maria Johansson, Fristad: www.storegardencountryliving.com

Malin Engberg, Finspång: www.wallmokrans.se

Maja Ekeroth, Mariestad: www.butikostergården.se

 

Folkbladet 18 dec 2010. Text Pernilla Andersson

HEM TILL LADUGÅRDEN
Från färgstarka Goa i Indien, till de böljande landskapen i Ljusfallshammar är kontrasterna stora. Sandra M Wallmokrans är länken mellan solen, hettan och det lantliga här hemma.

I föräldrahemmets ladugård har hon skapat en butik med blommor, lantlig inredning, gnistrande indiska tyger och spetsar. -Jag har bott i Goa i flera år. Där hade jag också en butik med mitt eget märke ”Daughters of Sweden”. Det var handsydda kläder, väskor och annat. Men jag bestämde mig så småningom för att flytta hem igen, säger Sandra Wallmokrans.

Förstärker karaktären
Sandra har en imponerande meritlista. Scenografassistent vid flera kända filmer, dekoratör och florist är några av hennes tidigare jobb. -Jag jobbade som scenografiassistent i Stockholm och Göteborg, innan jag flyttade till Indien. Då får man göra allt i filmerna, utom med själva skådespelaren. Man förstärker karaktären med olika bakgrunder och miljöer. Det är ett väldigt varierande och roligt jobb, men sedan jag fick min dotter ville jag satsa på något på hemmaplan.

Indiskt och lantligt
Floristutbildningen gick Sandra på Hagaskolan då hon flyttade hem från Indien. Och våren 2010 gick drömmen om em egen butik i uppfyllelse. Föräldrahemmets ladugård är nu vitmålad och tapetserad till ett mysigt krypin. -Jag började lite smått runt förra julen, med julbinderier. Men i påskas öpnade jag ordentligt, nu har jag öppet torsdag till söndag oftast. Förutom då jag åker till Indien och handlar varor till butiken. Jag ska åka tillbaka dit nästa år och handla varor till butiken. Jag vill ha lite ovanligare utbud, varor som kanske inte alla andra har, säger Sandra Wallmokrans.

 

 

Länstidningen 16 juli 2010. Text Monica Blomberg

REKVISITÖREN SADLADE OM
Wallmokrans blomsterateljé & interiör i Ljusfallshammar

Wallmokrans, bara ordet låter som en sommardröm. Rågfält, med blommande röda vallmon, som binds samman med de vackert gula axen till en krans. Litet av detta upplever man när man kommer till butiken, som Sandra Wallmokrans driver i Djuckerö, Ljusfallshammar.

Sandra Wallmokrans är Ljusfallshammarsbon som vänt åter till hembygden och startat ett företag. Efter att i 5 år drivit egen butik, med egendesignade kläder ”Daughters of Sweden”, i Goa, Indien, bestämde Sandra sig för att göra något på hemmaplan. Som utbildad dekoratör, florist och scenograf fanns det goda möjligheter att finna en nisch för sin verksamhet. Dessutom hade hon länge haft en dröm att få öppna en butik på sin mamma Britts föräldragård. Där fanns det ladugård, loge, stall, och hönshus som stod tomma. Med hjälp av pappa Leif gjordes hönshuset i ordning till en charmig butikslokal. De grova vitmålade väggarna och det låga taket ger en stor mysfaktor.

Prenumererade växter
Sandra själv är en mycket blygsam person, men hon vet vad hon vill. Företaget består inte bara av butiken i Djuckerö utan en stor del är de veckoprenumerationer som hon utför åt företag. Blomsterarrangemang till receptioner, foaljéer, restauranger och kontorsmiljöer, skönt för företag och institutioner att varje vecka få fräscha växter levererade. Vid fester och event finn Wallmokrans med och dekorerar och smyckar lokaler och middagsbord. I september förra året, när Holmen hade 400-års-jubileum, fanns Sandra med och dekorerade scenenoch entréer vid Louise De Geer. Hon gjorde även tack-buketter och smyckade borden till banketten.

Homestyling
Homestyling, att arrangera hus och lägenheter inför en försäljning, är ett annat roligt uppdrag som Sandra åtar sig. Det kan betyda mycket för slutpriset hur miljön är vid lägenhets- eller villavisningen. Hon tar med egna textilier, tavlor och andra trevliga detaljer, om det behövs. Vid sådana uppdrag kan man se att hennes erfarenhet som scenografiassistent och rekvisitör kommer till sin rätt. Det är många svenska filmer där Sandras namn finns med i eftertexten. ”Bröllopsfotografen”, ”Populärmusik från Vittula”, och ”Tjenare kungen” är ett litet urval av filmer där Sandra varit medarbetare.

Fast plats
Sandra tycker att hon nu har hittat sin fasta plats, att få bo i ett torp på gården tillsammans med sin 5-åriga dotter och ha sin ateljé och butik där. Inom en radie på 8 mil finns det en halv miljon människor boende. Det finn gott om underlag för Wallmokrans tjänster. När Länstidningen är på besök planerar Åsa Göransson sin brudbukett tillsammans med Sandra. Bröllopet skall vara i augusti, men redan nu går de igenom vad som skall ingå i den. Åsa har en önskemål och kollar om det går. Sandra ger olika förslag och det kommer att bli en vacker och personlig bukett. De avtalar en dag närmare vigseln så att de kan gå igenom fler detaljer.

Hela världen
Kunder kommer till affären hela tiden. Ingunn Johansson är t ex där och letar efter en present. Det är en blandning av indiskt och svenskt, men det finns produkter från hela världen som Sandra omsorgsfullt köpt in. De egendesignade kläderna är små konstverk. Den 27 mars i år var det invigningsfest och planerna var att hålla butiken öppen på lördagar. Det har redan utökats med både torsdag och fredag. Har Sandra andra uppdrag, rycker mamma Britt in och är butiksbiträde.

 

Norrköpings tidningar 29 mars 2010. Text Mikael Grip

NYTT LIV OCH NY BUTIK FÖR SANDRA
Ljusfallshammar, Indien, Persbrant, nytt namn och nu hem till byn igen med ny ladugårdsbutik. Cirkeln är sluten för Sandra Wallmokrans.

-Det verkar som jag lever mitt liv i femårsintervaller. Men nu hoppas jag på en tioårsperiod. Det är ett nytt liv igen, säger Sandra mellan de många besöken i det gamla hönshuset som är hjärtat i den nya ladugårdsbutiken som premiäröppnade i lördags.

Alla möjliga arrangemang trängs på den lilla ytan. -Slår det här väl ut så kan jag utvidga, och till använda till exempel ladugården här bredvid. Men i början kommer jag bara att ha öppet på lördagar, berättar Sandra innan en ny kund pockar på uppmärksamheten. Hon är näst intill förvånad över tillströmningen av besökare. -Ja, vilken rush. Hoppas saker och ting räcker till. Jag hade behövt ta fram mer material, suckar Sandra med ett leende.

Sandra Wallmokrans är uppväxt i Ljusfallshammar och har alltid varit intresserad av design och inredning. Efter diverse olika studier, bland annat på scenografiskolan så kom hon in i filmvärlden. Hon har stylat och målat de miljöer vi sett i olika Beck-filmer med Mikael Persbrandt, Populärmusik från Vittula med Björn Kjellman och nu senast Bröllopsfotografen med Tuva Nutovny. -Persbrandt är Persbrandt, säger Sandra med ett skratt om mötena med den mytomspunne skådisen.

Kärleken tog Sandra till Goa där hon under 4 år drev en butik som bland annat sålde kläder, textilier och kuddar. -Indien är ett fantastiskt land. Vi bodde 15 minuters gångväg från havet. Visst är det olikt Sverige. Det är mycket upp och ner, fattigt och rikt. Men människorna är oftast väldigt glada och öppna, säger Sandra som när hon kom hem till Sverige igen även bytte efternamn. -Jag ville ha en nystart och namn som passar mig och butiken. Då blev Wallmokrans bra, säger 35-åriga Sandra som bor i ett litet torp med sin dotter Starlet u närheten av gårdsbutiken.

Sandra målar också tavlor, med motiv som blommor och fjärilar. Dock fanns de inte att se under lördagens invigning. -Nej, jag har inte hunnit. Men tavlor ska också finnas till försäljning, säger Sandra som verkar ha hittat hem. Om det nu är för gott får tiden utvisa.