BOHEMIAN CHIC HOS SCENOGRAFEN

I Teresa Beales 3a på söder i Sthlm möts man av en skönt avslappnad stil. Här bor hon tillsammans med sin familj, i ett hem där man alltid känner sig välkommen.

Teresa är en av våra stora scenografer för film och TV och merit listan är lång. Efter sin utbildning till Scenograf på Central st Martins i London har hon jobbat med filmer som ”Den bästa sommaren”,  ”Smala Sussie”, ”Tjenare kungen”, ”Bröllopsfotografen”, Ulf Malmros nya film som släpps snart: ”Mammas pojkar”, och senast ”Hamilton II”.

Hennes hem är en blandning av olika stilar och tidsepoker blandat på ett smakfullt bohemiskt sätt. En del av inredningen bär på historier och kuriosa från olika filminspelningar, där de fått vara med. Te x så har den tjusiga blå divanen i vardagsrummet figurerat i ”Bröllopsfotografen”. Den kan ses hemma hos Tuva Novotnys rollkaraktär. Likaså användes vardagsrummets fina blå-bruna tapet i samma film. ”Bröllopsfotografen” sänds på 4an på lördag! Kul film, som även jag arbetade med.

Den underbara lägenheten har gammaldags charm och känns stor och luftig.  Höga fönster  vetter från vardagsrummet ut mot gatan, och från köket mot en idyllisk liten innergård. I köket har Teresa samlat bilder och målningar i ett fint tavel-collage ovanför den fina soffan i retro-stil. I soffan ligger indiska kuddar inköpta på en av många resor till Indien. Teresa älskar, precis som jag, det färgsprakande, brokiga och galna Indien. Det var Teresa som för 10 år sedan fick mig att resa till Indien. Vi träffades för första gången på filmatiseringen av Fredrik Lindströms ”Känd från TV”.  Då hade hon just kommit tillbaka från sin första resa till Indien, vackert brunbränd och nöjd. Så jag följde i samma spår! Mitt i köket står ett stort härligt gammalt slagbord, där man gärna samlas för middag. Över köksbänken finns en lång öppen hylla där små stilleben är samlade i en härlig röra av te, burkar, koppar, fat, porslin mm.

 

 

På toaletten hittar man en superläcker mintgrön porslinsinredning med badkar, toalett, handfat och skåp från 50-talet.  Orginal från Gustavsberg. Spegelskåpet är ju bara helt fantastiskt snyggt!

Jag tackar Teresa för att jag fick komma och fotografera inför premiär reportaget av min nya inrednings serie. Ännu har jag inte hunnit lära mig min nya kamera, så bildkvalitén är inte den bästa.  Jag hoppas att kvalitén ska stiga med tiden, och att jag kanske får anledning att titta in hos Teresa igen!


 

HEMMA HOS WALLMOKRANS

Då tittar vi in hos mig också. Jag bor i en liten drängstuga som hör till den gård där jag driver min butik. Huset är byggt någon gång innan seklelskiftet. Husets exteriör presenterar jag lite senare, när det kommit lite grönska i trädgården. Just nu ser allt så kalt och trist ut.

Så vi tar en liten titt in i mitt kök. Det är, liksom husets alla övriga rum, belamrat med lite för mycket prylar.. Jag gillar ju vackra saker, och har lite svårt för att sortera bort. Köket känns trots allt ganska luftigt, då det har fönster åt tre håll.

Mitt hem består till stor del av loppisfynd, och fynd från resor runt om i världen. Bord och stolar är loppisfynd, likaså mässingskronan över bordet, som fått nya skärmar. Duken med guldtryck inhandlades på vår senaste resa till Indien. De beige blommiga tapeterna har fyndats för 1 pund styck i en källare i London.

I hela mitt hem använder jag mig av lugna ljusa naturfärger, även om turkos har börjat smyga sig in i min färgskala i vår.

Jag gillar att samla fina saker på brickor. Idag har jag samlat några ljuslyktor, ett par skålar med frukt och nötter, en kakelplatta från Indien och en härlig vår-bukett med rosa tulpaner, vita amaryllis, lila anemoner och eukalyptusblad.