TOTAL LANTIDYLL I NEDRE BRUKET

Det knastrar härligt under fötterna när vi promenerar den gamla bruksgatan fram i vårsolen. Det rogivande ljudet av vatten som strömmar genom dammluckorna en bit bort, når oss. På 1800-talet fanns här målarverkstad, smedja, järnbod, lanthandel och café, men idag är alla bodarna tomma.

Min dotter och jag är på väg att besöka Carina som bor med sin familj i det hus som förr benämdes ”Nedre bruket”. Det uppenbara slår oss: Vilken total lantidyll!

 

Det stora vackra röda 1800-tals-huset, som förr inhyste 4 lägenheter, ligger högt upp i en backe, med fantastisk utsikt över de gamla bodarna, dammluckorna och sjön nedanför.

Carina, som arbetar som undersköterska, är en av de mest fantastiska människor jag känner. Hon sprider en otrolig positiv energi omkring sig, och man blir så glad av att få vara med henne. Hon har varit ett enormt stöd för mig i uppstartandet av min butik. Vi har målat möbler, väggar och tak, släpat prylar, städat, fixat och dekorerat. Sen är hon en utmärkt säljare som hjälper mig i butiken när det behövs. Hon älskar förstås också att inreda, och gör det med  vacker och stilren elegans.

När man kommer in i huset slås man direkt av ett skönt lugn. Här är det ljust och luftigt. Huset är inrett i en lantlig något avskalad stil, med en elegant touch. Överallt hittar man små vackra stilleben.

Familjen har bott i huset i snart 20 år. Här har 3 döttrar vuxit upp, varav den äldsta flyttat hemifrån. Inredningsstilen har vuxit fram över åren, och gått till att bli mer och mer stilren, med satsning på få saker som man verkligen tycker om.

 

Vi kliver på i huset, och från den lilla välkomnande hallen ser man rakt in i en härligt luftig salong med matsalsbord och soffgrupp framför den öppna spisen.

Hela rummet går uteslutande i vitt, med inslag av glas, silver och naturtoner i form av skinn och korgar.

Från salongen kommer man vidare till ett underbart matrum. Här har det dukats upp till lunch. Jordgubbs sallad med fårost och valnötter. Smakade precis lika gott som det låter!

 

Matrummet leder till köket, som fick en rustik känsla då man knackade fram den fina tegelstensmurstocken.

En gång leder ut till en hall, som hänger ihop med entré-hallen. Härifrån når man husets 3 sovrum. Rebeccas vackra sovrum går i vitt, med inslag av dovt lila toner. Det härliga sammets-överkastet kommer från danska Lisbeth Dahl/Wallmokrans.

Yngsta dottern Hannas rum är en pastellig flickdröm.

Vi avslutar rundvandringen i föräldra-sovrummet. Även här råder ett skönt lugn. Så enkelt, harmoniskt och stilfullt.

Vi tackar så hjärtligt för att vi fick titta in i Ert fina hem!

 

HEMMA HOS WALLMOKRANS

Välkommen hem till mig igen. Vi tar en titt in i mitt vardagsrum. Jag är väl i mycket Carinas totala motsats. Här finns inga vita väggar, och hela huset är fyllt av lite för mycket prylar.. Men jag tycker om att ha det så här, och skulle nog vilja säga att jag har en varm och ombonad stil.

Det är min gamla skyltdocka som hälsar välkommen. Ett minne från min tid som dekoratör.

Förra månadens projekt, med att måla om ett knall-grönt IKEA-skåp i en supersnygg turkos färg funkade inte hos mig, visade sig. Det blev för mycket färg för att det skulle kännas bra, så den fick sig ett par strykningar grädd-vitt.

Färgen får komma från det indiska handsydda överkast som jag sommar-stylade soffan med. Finns att köpa i butiken för 1250kr. I soffan ligger också ett turkost vadderat täcke som jag köpte på vår senaste Indien-resa, och beiga linnekuddar,som finns i butiken för 370kr st.

 

Jag inreder gärna med ljusa naturinspirerade färger, och lite dova smutsiga pasteller. De fina sittpuffarna (som dock behöver fyllas på med lite mer fyllning) är i mjukt tunnt skönt skinn, och inhandlades på bazaren i Istanbul, som vi besökte på vår väg till Indien. Den vita stolen inhandlades på IKEA i veckan. Lite plastig, men jag tyckte att den hade så fin form. Ljuslyktan i taket kommer från danska Lisbeth Dahl. När man tänder alla ljusen på kvällen, sprider sig en härlig Marrakech-stämning i rummet.

Min dotter Starlet har sin egen del av rummet. Där finns dockskåp, ett tält som jag sydde till henne när hon fyllde 1 år, och ett ordentligt arbetsbord. Hon är en riktig pysseldrottning, som arbetar från morgon till kväll.

Här möter Asien Europa.. Reproduktioner av gamla indiska fotografier finns att köpa i butiken, 1250kr.

På pianot står en samling ramar, speglar, teckningar och målningar. Jag gillar att teckna, men det är svårt att få tiden att räcka till, till sånt. När lusten faller på spelar jag på det gamla pianot, och sjunger för fulla lungor. Bra att bo så här ensligt.. Avslutar här med att önska alla en skön söndag.