RETROKÄRLEK HOS FAMILJEN SMITH

Aningens försenade och i full fart, brassar Starlet och jag iväg mot Grytgöl, där vi svänger in mot det stora fina röda flerfamiljshuset från 1937. På övre våningen bor sedan ett år tillbaka Emma Smith med sin familj. Emma och jag jobbar båda på Ljusfalls friskola där jag serverar frukost, och Emma är lärare. Men just nu är hon mamma-ledig med döttrarna Selma och Ingrid.

 

 

Här har vi kommit till ett hem med massor av härliga retro-influenser! Överallt finns fina stilleben och detaljer där stilsäker retro-design möter samtiden  i ett hem som fått en skönt avslappnad stil med mycket personlighet. Emmas man Luke som kommer från Australien, är konstnär och hans kreativitet syns överallt.

 

När vi kommer på besök är även Emmas Mamma, Pappa och syster där. I den hall som man först möts av, när man kommer in i huset, sitter Mormor Margareta med sitt vackra barnbarn Ingrid. Ovanför soffan hänger målningar och illustrationer av Luke. Även soffbordet är Lukes verk.

 

De hyr bostaden av Emmas bror, men drömmer om att så småningom kunna köpa ett eget hus. Därför har inga stora renoveringar genomförts, men med små medel har de satt sin personlighet på hemmet.

 

Från hallen ser man rakt in i Ingrids rum, som är färgsatt i härligt karamelliga färger. Inredningen  är underbart retro-inspirerad och leksaker och dekorationer är både gamla och nya.

 

 

 

Den roliga uggleväggklockan har Mormor och morfar hittat i Italien, och tagit med hem till Ingrid.

Den klassiska stringhyllan är fylld med både böcker och finsaker.

Underbart litet rött piano att klinka loss på.

Runt Ingrids säng har fondväggar målats i turkosa nyanser. Sedan har Luke målat den superfina illustrationen inspirerad av ett vykort från Australien. Den snygga taklampan satt redan på plats när de flyttade in, men har fått nya skärmar. Den charmiga gungpelikanen framför Ingrids säng är också Lukes verk. Den har han själv designat och byggt tillsammans med sin Pappa, som är båtbyggare.

 

 

Vi lämnar Ingrids härligt lekfulla rum, och går vidare in i vardagsrummet. Där breder en stor mjuk plyschsoffa ut sig runt en underbar öppen spis, där hela familjen kan sitta och mysa på ruggiga höstkvällar och kalla vinternätter.

Rummet domineras även av familjens stora musik-intresse. På väggarna finns fina kollage av musikaffischer och inramade bilder.

Ovanför den tuffa skivspelaren samlas blandade favoritbilder.

Pianot har dekorerats med ett par fina skor, och ovanför står en samling spektakulära skivomslag.

 

 

 

Sedan smiter vi in i sovrummet som är ljust och luftigt med flera fönster. Sängen har placerats framför ett fönster, som ramats in med en mörklila färg. Selma har även sin säng här, som vaktas av räven från Maileg, och som dekorerats med supersnygg mobil från Djeco. Ovanför skötbordet hänger en charmig fairtrade mobil från Peppa.

 

 

Till sist tittar vi in i köket, och även här andas det skön retrokänsla.  På det nätta köksbordet står söta salt och pepparkar i rosa fågelform. De vackra kopparna ”Salix” från Gustavsberg står på parad i fönstret.

Vi tackar hela familjen Smith för att vi fick komma och hälsa på i deras fina hem!

 

 

 

 

 

 

 

.

HEMMA HOS WALLMOKRANS

Så tar vi en snabbtitt hemma hos mig igen. Nu har även den vänstra sidan av verandan,  äntligen fått en fönstervägg som skyddar mot regn och blåst. Här har jag länge gått och drömt om att få göra en ”veranda-lounge”, där vi kan sitta och hänga och mysa. Alldeles lagom lägligt blev det REA på IKEA, och jag kunde köpa de fina nätta konst-rotting-möblerna som jag gått och suktat efter. Så här blev det:

 

Trästolarna har jag tagit hem från Indien. Sittkuddar i jeanstyg från Åhléns. Kuddarna i soffan är från FabIndia i Bombay och från H&M Home. Mattan kommer från Nordic, bord och bricka har många år på nacken och kommer från Indiska.

Önskar alla en skön vecka. Nu får vi passa på att njuta av sommaren!

 

.