SHOPPINGMANIA I MARRAKECH

 

Efter endast 6 timmars flygresa landade vi i ett land och kultur helt olik vår egen. Värmen och dofterna slog emot oss och den ”Rosa staden” välkomnade oss med öppna armar. Vana vid Indiens myllrande gatuliv, kände vi oss genast som hemma.

Här följer ett reportage från den härliga ökenstaden Marrakech i centrala Marocko. Staden besitter en av världens största marknader där människor från både Europa och Afrika mötts under århundranden för att utbyta varor.

Tonvikten i mina resereportage läggs på arkitektur och inredning, och först visar jag lite bilder från stadens vackra gränder. Nästan alla byggnader gick i rosa toner. De flesta byggnaderna var ganska enkla och raka i sin form, men dekorerade med fantastiska portar.

 

 

 

Sedan beger vi oss till Souken, som det största marknadsområdet i Medinan kallas. Med utsikt från en restaurang några våningar upp, ser man ut över det stora torg där Soukens vindlande gränder tar vid. Otaliga gångar och gator vindlade runt i ett shoppinglandskap utan dess like. I jämförelse med de stora vackra Bazarerna i Istanbul, och Bombays myllrande galna marknader där vi brukar handla, slog dock Marrakechs härliga soukområde de båda på fingrarna. De flesta av varorna här bestod av fantastiska hantverk i mycket hög kvalité till bra priser. I en del områden var det som att kliva rakt in i en skattkammare i sagornas värld!

 

 

De hantverksvaror som dominerade på marknaden var fantastiska lyktor i alla dess tänkbara utföranden och färger, andra metallarbeten, skinnarbeten, keramik och glas, stråkorgar, kryddor,  olika slags doftoljor och kroppsvård. Jag tyckte verkligen att marknaden var helt fantastisk, och här följer en färgsprakande bildkavalkad!

 

 

 

En dag besökte vi  den lite speciella jungelliknande parken ”Majorelle garden”, som anlades av Jacques Majorell på 20-talet.

På 80-talet köptes parken av den franska modeskaparen Yves Saint-Laurent, som sedan förvaltade den och satte sin prägel på den vackra parken. Han älskade blått! När han under 2008 gick bort,  spreds hans aska i parken.

I parken fanns ett litet gallerie över Yves kärleks-affisher, en butik och ett Berber-muséum.

 

 

 

 

RIAD LA MAISON ROUGE

 

 

Vi bodde på det underbara lilla hotellet Riad La Maison Rouge, ägt av en trevlig fransman.

Riaderna är gamla överklass hem, byggda i en 4-kant runt en innergård, oftast i flera våningar, inklusive en takterass. De döljs bakom ofta ganska enkla portar i de raka husen, och bjuder på en ordentlig överraskning när man kliver in. Det finns massor av vackra riader i Marrakech, och vår låg med ca 15 min promenad från souken.

Vi hade valt att bo i en av riadens sviter, och där kände  vi oss som kungligheter!

 

 

 

 

 

Riaden hade många trevliga sällskapsytor. I innergården var det underbart att sitta ner under apelsinträden. På takterassen kunde man sola och bada i poolen, och där fanns också en liten restaurang.

 

 

 

 

Tillbaka hemma i Sverige igen, hade frosten gjort sin entré..

Ack så vackert, men ååå så kallt..  För den som behöver värma sig, och gillar att shoppa, rekomenderar jag en resa till Marrakech!

Här  i Sverige får vi tända massor av ljus, vira in oss i sköna plädar och mysa med varm kaneldricka..

Ha det så skönt!