FÄRGKOORDINERAT HOS KONSTNÄREN

Den här månaden har vi besökt min kompis Camilla Engelberg, som bor i en nybyggd 3a utanför Sigtuna. Camilla och jag lärde känna varandra när vi studerade på Scenografiskolan i Skellefteå. Sedan delade vi även en mysig liten lägenhet i Norrköping under ett halvår. Ett halvår som slutade med att jag åkte till Indien, och Camilla till Florens för att studera Italienska. Inte för att vi tröttnat på att bo ihop, utan för att vi båda längtade efter äventyr!  Båda är vi konstnärssjälar, som vill ha ut så mycket som möjligt av livet.

Camilla är också utbildad inom konst, design och grafisk kommunikation, men landade till sist med en utbildning som bildlärare inom Walldorfpedagogiken. Hon arbetar sedan flera år tillbaka som bildlärare på en Walldorfskola i Sigtuna. Hon är också frilansande bildkonstnär med flera utställningar i bagaget, och drömmen är att så småningom kunna ägna sig mer åt det egna måleriet.

 

Camillas favoritfärger är väldigt tydliga i hemmet. Här går alla toner från rött till blått, med klar dominans av lila. I hallen hälsas vi välkomna på en härligt röd matta från Gudrun Sjödén. Efter att ha passerat hallen kommer vi till sovrummet, och där tittar vi in.

Sovrummet som delas med sonen Elliot går i skira vita toner med inslag av lila. På den vackert nötta stolen med fårskinns sits sitter en kanin från Sia. Över sängen sitter fotografier på sonen, tagna av Camillas syster. Genom de tunna vita gardinerna strilar ljuset in.

Vi går vidare in i vardagsrummet. På den mysiga soffan samsas favoritkuddarna med en vacker pläd, virkad av en kusin till Camillas Pappa.

Vacker ljusslinga med handtovade blomsterklockor inköpt på en hantverksmarknad. De söta flytljuskopparna kommer från Rosendahls trädgårdar. Den läckra sidenlampan över bordet kommer från Minh, och skiftar i lila toner. På väggarna hänger egen och annans konst. Den stora målningen är Camillas eget verk, som dock fortfarande är under arbete.

 

Alla toner smälter vackert ihop i Camillas palett från rött till blått.

Vardagsrummet hänger ihop med matplatsen som pryds av egen konst i roströda toner. Den fina keramikkannan är handdrejad i Höör. Koppar från Indiska. Den rosa pläden över stolsryggen är handvävd. Här hyllas handens arbete!

 

 

Vi tar vägen genom det lilla köket, och hamnar i lägenhetens innersta rum där Camilla inrett sin mysiga ateljé. Här målas, pysslas och skapas det i många olika tekniker.

Camillas Pappa, som var journalist och konstnär, lever inte längre, men på väggen hänger ett fint minne i form av hans palett. På väggen finns också ett porträtt av Camilla när hon var liten, målat av en äldre dam, Ingrid Holtz, som var deras granne under uppväxtåren i Norrköping.

 

Vi avslutar med ett par bilder till från den härliga ateljén, som får det att spritta i fingrarna av skaparlust! Sedan tackar vi så hjärtligt för att vi, med kort varsel, fick komma och hälsa på!

 

.