HUSET I SKOGEN

Jag svänger av motorvägen mot Getå, passerar vackra ”Villa Fridhem”, och fortsätter långt in i skogen på en liten snirklig grusväg, för att sedan nå ”Björkudden”. Här öppnar sig skogen framför ett charmigt rött 20-talshus med verandor på både framsida och baksida, omgärdat av små uthus och bodar.

Jag välkomnas hjärtligt av Cecilia Hast med sonen Vidar i famnen. Vi har inte setts på flera år, och det är jättekul att äntligen ses igen. Cecilia var en av mina huvudlärare när jag utbildade mig till florist, som blev en god vän. Hon är numera biträdande rektor,  just nu mamma-ledig. Via en liten hall, kliver vi rakt in i det mysiga i köket.

Att hon i hela sitt liv arbetat med blommor, form och färg, är tydligt i hennes hem. Hemmet känns lugnt och ombonat. Det är inrett och färgsatt  i en naturlig färgskala av vitt, grått, beige och grönt som harmonierar med naturen runtomkring och husets historia.

 

Det är nu 10 år sedan hon och hennes sambo flyttade in på Björkudden. Då fanns varken vatten eller avlopp, så det var utedass som gällde den första tiden. Sedan dess har huset varsamt helrenoverats. De har varit måna om att med gedigna material återskapa husets ursprungskaraktär. Inredningen är en blandning av loppisfynd, ärvt och nytt. Tapeter från Sandbergs är genomgående i hela huset. Underbara nytillverkade tapeter som både känns samtida och klassiska på samma gång.

I tv-rummet, som ansluter till köket, samlas familjen i den generösa soffan framför tv:en och den magnefika kakelugnen från 1800-talet.  Löpare från H&M Home har blivit underbara spetsgardiner i fönstren.

 

Sedan tittar vi in i husets vackra badrum. Här står ett badkar på tassar, på ett svart och vit rutigt golv av matta klinkers. Dubbla handfat så att alla får plats, och fina speglar från Indiska. Kläder upphängda på torkvinda av trä.

 

Vi tar trappen upp, och här syns Cecilias kärlek till grönska och växtlighet. Tapet med talgoxe sitter som ett blickfång över trappen. Den grönskande tavlan är en gåva från Cecilias mamma.

Sedan tittar vi in i Vilmers rum. Han är snart 8år, och har precis flyttat in i sitt nya  rum, där han själv fått välja färger och tapeter. En charmig skol-plansch med riddare kröner sängen.

Till sist tittar vi in i husets stora sovrum. Det är ett ljust och luftigt rum med utgång till en underbar glasveranda, som är under renovering. Även här hittar vi en av de många skol-planscher som huset dekorerats med. De fyndades av Cecilia för många år sedan, och byts ut efter säsong. Superfina sängbord med marmorskivor kantar den klassiska järnsängen. Många mjuka kuddar och plädar i sängen, och sköna fårskinn på golvet skapar en lugn mysstämning i sovrummet.

Därmed avslutar vi vårt besök på Björkudden, och tackar så hjärtligt för att vi fick komma!