BESÖK PÅ HAGA PENSIONAT

Den här månaden har vi hälsat på hemma hos min glada kusin Sofia Abrahamsson, som bor med sin stora familj i det ståtliga gamla stenhus i Hällestad som bär namnet ”Haga Pensionat”.

Haga pensionatJag kliver fram till entrén som leder in i glasverandan.
Den känns välkomnande och är vackert höstdekorerad med lyktor och blommor.

äpplentrappdekorationerlyktor

I glasverandan har Sofia inrett en supergullig liten butik med gammeldags charm. Hon är konditor och driver ”Haga Hembageri” som arbetar mot beställningar.
Här finns också karameller, marmelader och saft i fina förpackningar.

butikSofiasaftflaskorsyltburkarkaramellerÖverst på disken står ett tårtfat med fantastiska choklad-cupcakes, toppade med vit chokladfluff och glittrande blommor och fjärilar. Sofia kan sitt hantverk, och jag hade turen att också få smaka på cupcakesen som var oootroligt goda…

cupcakeklädhängare

Jag blir välkomnad in i huset, hänger av mig kappan på jättefina galjar, och kliver på. På nedervåningen är alla rum och fönster stora, och det är högt till tak.

bordsdekorationmatsal

Från hallen tittar vi in i en stor och trevlig matsal, ljust inredd och möblerad med klassiska ekmöbler. Över bordet hänger en vacker jugend-lampa.

Sedan går vi vidare in i köket, husets hjärta. Ett kök att drömma om! Det är verkligen härligt stort och luftigt. Dock finns renoveringsplaner för en köksö mm.. Här träffar vi familjens hund och katt. På väggen över soffan har Sofia målat en välkomst-text.

 

kökssoffabuketthundkökbyråspis

I den lilla serveringsgången finns ett charmigt inbyggt vitrinskåp för finporslinet. Ett fint tips är att göra som Sofia, och sätta en liten duk el näsduk över en burk, och knyta med band. Här finns också en annan rolig detalj; den gamla rumsklockan som ännu fungerar, och finns kvar sedan pensionats-tiden. Ett nummer kommer upp i rutorna, som visar vem som ringt på klockan. Kul!

rumsklockaglasburkglasskåpbordkattIdag är inte huset längre något pensionat. Sofia och hennes man har bott i huset i snart 20 år och driver nu familjehem. Huset byggdes 1924 av bygdens häradsdomare som ett pensionat med 6 rum.

barnsäng

Vi tar den svängda trappan upp till 2:a våningen och tittar in i de nuvarande 6 sovrummen.

På 2.a våningen finns 4 av dem, och vi börjar med föräldrasovrummet. Det går i vitt och ljust gröna toner. Det tapetserades med en superromantisk tapet när paret flyttade in i huset för 20 år sedan, men nu finns renoveringsplaner. Vid en resa till Indien då Sofia hälsade på hos mig, inköptes de fina kuddarna och överkastet.

sovrum

Här finns ett stort badrum med spa-avdelning. Vacker lykta från USA.

spalykta

 

Sedan tittar vi in genom draperiet till Agnes rum. Det går i lila, som är favoritfärgen. I en liten garderob har ett underbar Makeup studio inretts. Vilken flickdröm! I ett hörn står en skön mysfotölj.

sminklogeAgnes rummysfotölj

 

Därefter tar vi en titt in i Edwins rum. En tonåring med dataintresse.. Och vi tittar in hos Aja som har ett härligt färgstarkt rum som går i cerise och orange.

Edwins rumAjas rum

 

Sen tar vi trappan upp till den 3:dje våningsplanet som är under uppbyggnad. Här finns en liten toalett med dusch, och tonåringarna Michel och Elsa. Vi startar hos Michel.

Michels rum

Även han har stort dataintresse, och driver (17 år gammal!) eget företag.  Rummet är ljust och härligt och har fin utsikt över gården.

Till sist tittar vi in hos Elsa, som i veckorna bor på internat, men kommer hem på helgerna. Hennes rum är mycket spännande med vinklar och vrår, och känns lite som ett tornrum. Det är tufft inrett i svart och grått.

soffhörnaElsas rumtelefon

 

Vi avslutar med att titta ut på den mysiga baksidan. Runt huset finns en stor vacker tomt, och på baksidan finns lekplats med gungor, ruschkana, kaniner och lekstuga.

lekplatslekstuga

Vi tackar så hjärtligt för vårt besök på Haga!